Временна шофьрска книжка в Обединеното кралство?

 Информацията предоставена на тази страница е превод от английски на български език  на информация от публичния сектор лицензирана съгласно Отворен правителствен лиценз виерсия 3.0 (Open Government Licence v3.0) предоставена в gov.uk Копирането и употребата на текстово и графично съдържание от този страница е позволено само с изрично писмено разрешение от преводача, с посочването му като автор на този превод и вмъкване на линк към тази страница. 

Кандидатставне за първо временно удостоверение за управление на МПС (provisional driving licence)

Вземете първото си временно свидетелство за управление на автомобил, мотор, мотопед или друго превозно средство от DVLA онлайн.

За да кандидатствате трябва:

  • да сте на възраст 15 години и 9 месеца или над тази възраст
  • да можете да разчетете регистрационна табела от 20 метра разстояние
  • да сте живяли законно в Обединеното кралство в продължение на най-малко 185 дни общо през последните 12 месеца

Ако вече имате временно удостоверение можете:

  • да подновите временния си лиценз
  • да замените временния си лиценз ако е изгубен, откраднат, повреден или унищожен
  • да кандидатсвате отново за временен лиценз ако сте били дисквалифицирани
  • да промените адреса вписан във вашия временен лиценз

Ако сте кандидатствали за временен лиценз преди 1-ви март 1973 г. ще трябва да използвате тази услуга, за да получите нов лиценз.

Преди да започнете с апликацията.
Подаване на апликация онлайн струва £34. Можете да платите с дебитна или кредитна карта като MasterCard, Visa, Electron или Delta.

Ще са Ви необходими:

-документ за самоличност, например паспорт.

-адресите, на които сте живели през последните 3 години

Може да ви бъде поискана допълнителна информация, като например Национален Осигурителен номер (National Insurance Number, NiN) ако го знаете.

Ще получите имейл за потвърждение от DVLA, след като сте подали апликацията.

Вашият лиценз трябва да пристигне в рамките на една седмица ако кандидатствате онлайн. Може да отнеме повече време в случай , че DVLA трябва да направи допълнителни проверки.

Кога можете да шофирате с временно свидетелство?
Има различни правила в зависимост от вашата възраст и вида на превозното средство. Проверете какви превозни средства можете да управлявате и кога преди да започнете подготовката за курса.

Информацията предоставена на тази страница е превод от английски на български език  на информация от публичния сектор, лицензирана съгласно Отворен правителствен лиценз виерсия 3.0 (Open Government Licence v3.0) и не представлява предоставяне на юридически, финансов или миграционен съвет. За получаване на професионален съвет Ви съветваме да се обърнете към лицензиран специалист. С използването на тази информация, Вие се съгласявате на условието, че авторът на този превод и собственикът на сайата не могат да носят отговорност за причинени на вас или на трети лица вреди или загуби в следствие на предоставената на този сайт информация. Авторът на информацията и на превода не могат да гарантират целостта, достоверността и актуалността на предоставената информация.